OKSÄ°JEN JENERATÖRÜ
DerneÄimiz üyelerinden birkaçının Zanzibar ziyaretinde çalıÅtıÄı Mnazi Mmoja hastanesinde yaptıÄı keÅifler ve yetkililerle yapılan görüÅmeler sonucu, hastanede yatak baÅı oksijen sisteminin odukça yetersiz olduÄu, ihtiyacı karÅılayamadıÄı yerinde görüldü. Oksijen ihtiyacının, kiralanan, ücret karÅılıÄı doldurulup tekrar kullanılan tüpler vasıtasıyla giderilmeye çalıÅıldıÄı, bunun da ekonomik nedenlerle çoÄu zaman saÄlanamadıÄı öÄrenildi. Oksijen tüketimi, gaz ücreti açısından uygun ancak tüp kira ve nakliye bedeli açısından yüksek olduÄu, bunun karÅılanmasında hastane gelirlerinin yetersiz kaldıÄı ve devletten de yardım alınamadıÄı hastane yetkililerinde bize aktarıldı.
Bizlerde sizlerin katkılarıyla bir yaraya merhem olabilmek için çocuk ve acil kliniÄini besleyecek kapasitede bir oksijen üretim sistemi (oksijen jeneratörü) kuralım istedik. Oksijen jeneratörü medikal amaçla kullanılacak olan oksijen gazını dıŠortamdan aldıÄı hava ile yalnızca elektrik tüketerek üreten ekonomik bir sistemdir. Bu sistemin kurulumu ile özellikle çocuk ve acil hastalar için insan onuruna yakıÅır bir saÄlık hizmetinde karınca kararınca bir katkımızın olacaÄını düÅünüyoruz.
Projenin ön fizibilitesi için, yönetim kurulumuzdan görevlendirilecek bir ekibin, teknik bir ekip ile birlikte Zanzibar’a seyahati planlanmaktadır. Projenin maliyeti; bu ekibin yerinde yapacaÄı deÄerlendirme sonucu, jeneratör temini, yerinde projelendirme, teknik ekipman, transfer ve orada kurulum maliyetleri çıkarıldıktan sonra ortaya çıkacak ve websitemizden ilan edilecektir.
SERVÄ°S TADÄ°LATLARI
Mnazi Mmoja Hastanesi Genel Dahiliye erkek ve genel dahiliye kadın servislerinde yaklaÅık 20’Åer yatak bulunmaktadır. Bu servislerde hastaların tamamı, arada bölme olmaksızın tek bir koÄuÅ Åeklinde takip edilmektedir. YoÄunluÄun yaÅandıÄı zamanlarda , yere bir battaniye serilerek üzerinde hasta takibi yapılmaktadır. Bu ne insan onuruna yakıÅır bir durum ne de hasta mahremiyetine uygundur. Daha da önemlisi birçok farklı hastalıkların birarada takip edilmek zorunda kalındıÄı bu koÅullarda, özellikle enfeksiyonların kolayca yayılması, diÄer hastalara bulaÅması sözkonusu olmaktadır.
Mnazi Mmoja hastanesi yönetiminin bizden bu konudaki talebi ve bu durumu yerinde gören yönetim kurulundan arkadaÅlarımızın da uygun görmesi üzerine, bahse konu hasta servislerinin, imkanlar ölçüsünde tadilatı çalıÅması planlanmaktadır. Bu kapsamda, maliyetler de gözönüne alınarak, servisin ikiÅer kiÅilik odalar olacak Åekilde alçıpan ile bölünmesi, boya-badana ve güzelleÅtirme çalıÅmaları ve hasta yatakları için gereken planlamalar yapılmaktadır.
HÄ°JYENÄ°K MALZEMELER TEMÄ°NÄ° ve HÄ°JYEN EÄÄ°TÄ°MÄ°
Servislerde, doktor odalarında, tuvalet ve banyolarda ciddi anlamda hijyen sorunları bulunmakta. El yıkamak için bile sabun bulunamamakta. Hijyenin olmadıÄı ortamlarda, özellikle enfeksiyon hastalıklarının bu kadar yaygın olduÄu bir coÄrafyada, hastane enfeksiyonlarını önlemek neredeyse imkansız.
Bu kapsamda, derneÄimiz Mnazi Mmoja hastanesine, hastane hijyeni için gerekli sıhhi malzemeleri temin etmeyi ve hijyen eÄitimi vermeyi planlamaktadır.
Ä°LAÇ YARDIMI
Tanzanya ve Zanzibar Özerk Cumhuriyetinde, genel bir saÄlık sigorta sistemi bulunmamakta, saÄlık hizmeti neredeyse tamamen ücretli verilmektedir. Sefalet içinde yaÅayan halkın %90’ı, saÄlık hizmetinden çok zor Åartlarda yararlanabilmekte, tamamen ücretli olan ilaçları neredeyse hiç alamamaktadır. Hastanede bile ilaçlar ücret karÅılıÄında kullanılmaktadır. Daha da acı olanı, bizim kullandıÄımız birçok hayati-acil ilaç hastanede bulunmamaktadır. Bu duruma gözlerimizle Åahit olduk, elimizden birÅey gelmemesiyle bolca yaralandık. Ordayken de düÅündüÄümüz üzere, “gereksinim duyulan acil ilaçlar listesini” hastane yönetiminden talep ettik. Bu kapsamda elimize ulaÅan listenin ve ilave ilaçların temini çalıÅması yapılmaktadır.
Proje Åekillendikten ve gerekli izinler de alındıktan sonra, yurt genelinde halkımızla paylaÅarak ve ilgili sanayi ile görüÅülerek bir ilaç temin kampanyası düzenlenecektir. Åimdiden, son kullanma tarihi 2015 ve sonrası olan, hiç kullanılmamıŠtam doz ilaçlarınızı bu kampanya için ayırmanızı, biriktirmenizi arzu etmekteyiz.
.
TIBBÄ° CÄ°HAZ ve EKÄ°PMAN YARDIMI
Birçok basit tıbbi cihaz ya bulunamamakta ya da çok eski teknolojiler kullanılmakta. Ä°lginç olan Çin’den, Küba’dan gelen saÄlık ekipleri, beraberlerinde getirdikleri tıbbi ekipmanları, kendileri yokken kilitlemekte ve kullandırtmamaktadır. Basit bir EKG’yi bile bu yüzden, kalp krizi geçirdiÄini düÅündüÄümüz bir hastada çekememiÅtik. Yine yerinde tespit ettiÄimiz ve eksikliÄini gördüÄümüz cihazlar listesini de, hastane yetkililerinin de talepleri doÄrultusunda temin çalıÅmalarına baÅladık.
TIBBÄ° EÄÄ°TÄ°M DESTEÄÄ°
Cerrahi ve dahili branÅlarda birçok hekim, mesleÄinin gerektirdiÄi uygulamaları, bazen teknik imkansızlıklar, bazen de teknik yeterli bile olsa eÄitimleri olmadıÄı için yapamamaktadırlar. Yeni ameliyat tekniklerini, tanısal prosedürleri bilmemektedirler.
Bu kapsamda, dernek olarak, kurumlarla anlaÅmalar yaparak, Mnazi Mmoja hastanesinden saÄlık çalıÅanlarını, Türkiye’ye davet ederek sertifikasyon programları düzenlemeyi planlamaktayız.
Burdan saÄlık ekiplerinin oralara gidip, bir nevi balık vermek anlamına gelen muayeneler ve ameliyatlardansa, balık tutmayı öÄretmek anlamına gelecek böyle bir projenin, daha kalıcı ve devamlılıÄı olan bir hizmet olacaÄını düÅünmekteyiz.