"Ä°nsan insanın kurdu deÄil, yurdudur."
Bu veciz söz, bize neÅideler neÅidesi Anadolu medeniyet havzasının mirasıdır. Bu güzide topraklar, insanlıÄın her zaman son adası olmuÅ, aÅk estetiÄi, engin bilgeliÄi, hikmet geleneÄi, irfânî derinliÄi ve tüm insanlıÄı kuÅatan semavî dinlere sinedârlık yapan metafiziÄi ile Anadolu, gerek jeopolitik olarak, gerek jeostratejik olarak, gerekse tarihsel olarak daima dünyanın baÅkenti ve de insanlıÄın kalbi olmuÅtur.
Anadolunun öyküsü, insanın, insanlıÄın öyküsüdür. Bu topraklarda, ‘insan ve dostluk’, ‘insan ve erdem’, ‘insan ve asalet’, ‘insan ve cesaret’, ‘insan ve zerafet’, ‘insan ve merhamet’ hep birlikte anılagelmiÅtir. Kısacası, Anadolu erdemliler yurdu olmuÅ, erdemlilerin imecesiyle sınıf, dil, din, etnisite ve de cinsiyet ayrımı yapmadan tüm insanlıÄa kucak açmıÅ, ismini dahi kadim anaçlıÄına iÅaret eden bir estetik ile diÅil bir bir addan almıÅtır: ANAdolu…
Peki nedir Anadolu’yu farklı kılan?
Anadolu medeniyet havzasını, diÄer uygarlık deneyimlerinden farklı kılan nedir?
Anadolu’nun hafızasındaki insanlık paradigmasının postülatları nelerdir?
Anadolu’nun inÅacı ve Åifacı dilini besleyen membalar nelerdir?
Anadoluyu kaneviçe gibi iÅleyen, nakıŠnakıŠbesleyen, türkü türkü saran, nükte nükte dolayan, ezgi ezgi besteleyen, dize dize güfteleyen, ney gibi özünden özüne üfleyen, han han yolları kucaklayan, ocak ocak konaklayan, kor kor aÅk çeraÄını yakan bu “sevgi” ve “iyilik” ülkesinin gönüllere taht kuran umdesi, tınısı nedir?
Söyleyelim:
Sevgi dili. Gönül dili. Merhametin dili...
BaÅta da söylediÄimiz gibi, "insan insanın kurdu deÄil, yurdudur."
Bir NeÅet ErtaÅ türküsünde olduÄu gibi:
“Kalpten kalbe bir yol vardır görülmez,
Gönülden gönüle giden yar oy yar oy,
Yol gizli gizli, yol gizli gizli….”
Pekâla bu sevgiyi, Åefkati, ilgiyi en çok hak edenler kimlerdir?
Ya da tersinden soralım: Bir insanın medeniyetin olgunluÄunu nereden anlayabiliriz?
Cevap: Ä°nsana verdiÄi deÄerden.
Evet doÄru bir cevap, ama eksik!
Bir medeniyetin olgunluÄunu bünyesinde barındırdıÄı insanlara verdiÄi deÄerden anlayabiliriz belki, ama en çok da bu insanlar arasından;
sosyoekonomik olarak dezavantajlı durumda olan,
biliÅsel-mental-duyuÅsal geriliÄi olan,
engelli olan,
alkolizm ya da madde baÄımlılıÄının pençesine düÅmüÅ olan,
yetim veya dul kalmıŠolan,
açlık sınırında yaÅayan,
doÄduÄu toprakları terk etmek zorında kalan,
baÅka ülkelere sıÄınarak göçmen olan
yaÅlılık demlerinde kimsesiz, sahipsiz ve korunmasız kalan
insanlara verdiÄi deÄerden anlayabiliriz!
Evet, ALTINORAN DERNEÄÄ°’nin kurucuları ve yönetim kurulu olarak bizler, en baÅta Anadolunun sevgi, merhamet ve kardeÅlik dilini konuÅarak hafızamızı tazelemeyi önümüze hedef olarak koyduk. Sonra o sevgi ve iyilik diliyle gönüllerden gönüle giden gizli yolun siz erdemli yolcularıyla buluÅarak birlikte yol almayı kendimize Åiar ve ilke edindik. Nihai olarak ise, Anadolunun asaletini, hikmet geleneÄini ve merhamet seferberliÄini yeniden tescil etmek adına, toplumumuzun ve dahi dünyamızın kanayan yarası olan ve gözardı edilen tüm dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaÅarak, toplum katmanları arasındaki altın oranı yeniden tesis etmeyi idealimiz olarak benimsedik.
Bu merhamet seferberliÄine, bu erdemliler neferliÄine sizlerin de katılımanızı bekliyoruz.
Ä°LKELERÄ°MÄ°Z
Altın Oran DerneÄi olarak ilkelerimiz:
-
1.) Ä°nsan onuruna yakıÅır bir dünyada/ülkede adil ve paylaÅımcı yaÅamaya katkıda bulunmak için tüm varlıÄıyla çaba harcamak.
-
2.) Unutulanların umudu olmak, ertelenenlerin bugünü-yarını olmak.
-
3.) Her türlü olumsuzluÄun ve aÄır koÅulların yaÅandıÄı sosyoekonomik olarak dezavantajlı bölgelerimizde yaÅlı, kadın, çocuk, hasta, engelli insanlarımızın hayata ümitle bakıÅını kaybetmemeleri için, onların ekmeÄi, çadırı, ilacı, tedavisi ve de eÄitimi olmak.
-
4.) Kalıcı projelerle kalıcı çözümler üretmek.
-
5.) YoksulluÄun giderilmesine ve sosyal adaletin saÄlanmasına katkı saÄlamak.
-
6.) Tarihi bir misyon üstlenerek deÄiÅen dünyada, deÄiÅmeyen deÄerlerimizin yaÅatılmasını saÄlamak.
Yukarıda açıklanan hedefler ve yöntemler doÄrultusunda çalıÅan derneÄimiz;
Tüm proje ve yardımlarında din, dil, ırk, etnik köken, politik adiyet, dünya görüÅü, ötekiler, marjinaller gibi ayrıÅtırıcılara asla itibar etmemekte, tüm bu ayrıÅtırıcı etiketleri ve kliÅeleri topyekün reddetmekte; dahası, resmi veya gayri resmi olarak hiçbir kurum, camia, veya kuruluÅa baÄlı olmadan baÄımsız olarak çalıÅmalarını sürdürmekte kararlıdır.